Gids

Waarom een massage

Heb je ook last van stress? Zitten je schouders vast of heb je rugpijn? Of ben gewoon toe aan ontspanning? Neem dan eens een massage! Laat je verwennen. Vrijwel iedereen verzucht na een massage: ‘dat moet ik vaker doen’. Mensen die zichzelf regelmatig laten masseren, slaan niet graag een keer over. Wat is het dat massage zo fijn maakt?

Jezelf verwennen is goed

Veel mensen ervaren een massage als ‘overbodige luxe’. Ze ervaren massage als iets wat geld kost en weliswaar een lekker gevoel oplevert, maar verder niet nodig is. Je lichaam verwennen is echter wel degelijk nuttig. Als je lichaam gezonder is, kan ook je geest beter functioneren. En andersom geldt ook: als massage je helpt te ontspannen en je geest tot rust brengt, functioneert je lichaam ook beter. Massage kan je dus helpen om gezond te blijven. Daarom is massage geen overbodige luxe, maar noodzakelijk genot. Lees in dit artikel wat een massage allemaal kan doen met je lichaam.

Rust voor het lichaam

Allereerst is massage een uitstekende manier om even helemaal te ontspannen. Een massage dwingt je om even alleen maar te liggen, niets om handen te hebben. Veel mensen liggen tijdens een massage met de ogen dicht en voelen zichzelf tot rust komen. Zo’n moment van ontspanning kan je geest helpen weer op te laden, zodat je daarna de stress beter aankan.

Je lichaam stopt even met het maken van stresshormoon. Dat hormoon zorgt onder normale omstandigheden dat je hartslag omhoog gaat, dat vooral je spieren van veel zuurstof voorzien worden, maar ook dat organen zoals je lever, darmen en hersenen, minder zuurstof krijgen. Bovendien legt cortisol het immuunsysteem voor een deel plat. Dat is nuttig voor kortdurende, stressvolle omstandigheden, maar is uiteraard niet gezond  voor een langere periode. Massage helpt dus tot rust te komen, zodat je lichaam kans krijgt te herstellen.

Beter slapen

Massage kan ook een oplossing zijn bij slaapproblemen. Slaapproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Als de problemen samenhangen met stress, kan massage helpen te ontspannen. Het stresshormoon is er immers heel goed in om het lichaam alert te houden. Vooral rustige massagebewegingen zijn in zo’n geval effectief.

Een goed gevoel

Een ander voordeel van massage is dat het de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine stimuleert. Dit hormoon wordt aangemaakt bij langdurige aanraking van de huid, bijvoorbeeld in liefdesrelaties. Maar ook de aanraking van een masseur blijkt dit hormoon te produceren. Dit hormoon geeft je een geluksgevoel, waardoor massage al snel heerlijk aanvoelt en je er met een blij gevoel weggaat. Bovendien heeft het knuffelhormoon een werkend effect op het stresshormoon. Het stresshormoon neemt dus niet alleen af doordat je tijdens massage even rust neemt, maar ook doordat het knuffelhormoon wordt aangemaakt. Het knuffelhormoon heeft zelf bovendien een tegengestelde werking, en stimuleert juist spijsvertering en afweer. Zo zorgt het knuffelhormoon dat je relatief snel hersteld van een lange, stressvolle periode.

Doorbloeding van de huid

Een ander effect van massage is dat het de doorbloeding van de huid bevordert. Een betere doorbloeding betekent meer zuurstof en voedingsstoffen naar de huid toe en meer afvoer van afvalstoffen. Daardoor gaat de huid meer stralen en wordt de huid soepeler. Zo zorgt massage dus voor een gezonde en stralende huid.

Beter immuunsysteem

Een paar jaar geleden publiceerden wetenschappers in het tijdschrift Journal of Alternative and Complementary Medicine de resultaten van hun onderzoek naar het effect van massage. Behalve het effect van massage op het stresshormoon en oxytocine (die laatste vooral bij lichte massage), bleek dat bij een stevige massage ook de samenstelling van het bloed verandert: er waren meer afweercellen in het bloed aanwezig. Zo kan massage niet alleen zorgen voor meer ontspanning en afname van stress, maar ook voor een verbetering van het immuunsysteem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s