Gids

Behandeling RSI met Stoelmassage

Je kan een heleboel doen op de werkplek om de klachten van RSI terug te dringen. Het is immers ook erg belangrijk dat de tafels, stoelen, beeldschermen en dergelijke op de juiste hoogte afgesteld staan voor de werknemer. Helaas zijn dergelijke aanpassingen niet altijd genoeg. De klachten zullen verminderen, maar gaan lang niet altijd over. Het is dat een verstandig idee om eens na te denken over een stoelmassage op de werkplek.

Wat is RSI?

De afkorting RSI staat voor Repetitive Strain Syndrome en is een vrij vertaalde benaming voor ‘herhaaldelijke bewegingen’. In Nederland kennen we we RSI voornamelijk onder de naam ‘muisarm’. Maar ook Repetitive Motion Injury is een term die wordt gebruik wanneer we het hebben over RSI. Repetitive Strain Injury kan ontstaan bij veelvuldig gebruik van de computer. RSI klachten zien we voornamelijk terug bij;

 • Vingers
 • Onderarm
 • Pols
 • Nek
 • Schouder

Pijn

Zoals in de inleiding al is aangegeven kampen mensen die RSI hebben vooral te maken met pijnklachten. Deze pijn kan ontstaan in de nek, schouders, bovenrug, armen, ellebogen, polsen, handen en/of vingers. In de meest ernstige gevallen kan er wekenlang pijn ontstaan op alle van de bovengenoemde plaatsen en het is in zo’n geval moeilijk om nog normaal te functioneren op de werkplek.

Wat is een stoelmassage?

Een stoelmassage is een korte, activerende massage die preventief werkt tegen werkstress en RSI, het is een zogenaamde RSI behandeling. Daarnaast heeft de stoelmassage een ontspannende invloed.

Bij een stoelmassage wordt de bloedsomloop gestimuleerd waardoor de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de hersenen toeneemt en de afvoer van afvalstoffen bevordert wordt. De stoelmassage is gebaseerde op de traditionele Japanse drukpuntmassage en kan worden gegeven op het hoofd, de rug, de nek, de schouders, de armen, de handen en de heupen. De gehele stoelmassage neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Er worden zo’n 60 drukpunten verdeeld over het bovenlichaam behandeld.

RSI preventie

Een stoelmassage kan preventief werken tegen RSI, zeker wanneer deze uitgebreid wordt met oefeningen tegen RSI. Een stoelmassage werkt namelijk niet alleen activerend maar ook zeker ontspannend, waardoor de spieren de kans krijgen om zich te ontspannen en niet krampachtig in dezelfde houding als de werkhouding blijven zitten. Het is daarnaast wel belangrijk om de werkplek inrichting ook kritisch te analyseren en evalueren.

Preventie ziekteverzuim

Uit onderzoek blijkt dat stoelmassage een fikse daling van ziekteverzuim oplevert. Zeker op grote schaal levert dit veel voordelen op. Gezonde en gelukkige werknemers zijn immers de beste werknemers!

 

2 gedachten over “Behandeling RSI met Stoelmassage”

 1. Nooit geweten dat RSI ook met stoelmassage behandeld kan worden. Ik heb al tijden last van een tintelend gevoel in mijn rechterpols. Het gevoel komt en gaat, en is een soort zeurende pijn. Ik denk dat ik maar eens aan m’n werkgever moet vragen of er een stoelmasseur langs kan komen.

  Liked by 1 persoon

  1. Ingrid! Dank u voor uw reactie. Als u het probleem had voor een lange tijd, is het raadzaam om de arts te raadplegen. Stoelmassage is een effectieve en prettige methode om spanningsklachten te verminderen en het lichaam te helpen bij het herstel van langdurig beeldschermwerk. Het regelmatig ondergaan van een massage vermindert en/of voorkomt spanningsklachten en is daarom een krachtig middel in de strijd tegen RSI. Graag kom ik bij u langs om u persoonlijk kennis te laten maken met stoelmassage op uw bedrijf.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s