Verlichten

Herstel na een marathon

Eerst en vooral: mijn hartelijke gefeliciteerd. Of je nu een ervaren hardloper bent of net je eerste race hebt voltooid, het voltooien van een marathon is altijd een prestatie.

Maar na de euforie en opwinding komt de tijd voor ontspanning en herstel. Dit is natuurlijk een cruciale stap voor je lichaam, maar ook voor je geest, omdat sommige mensen zich doelloos voelen na het bereiken van zo’n mijlpaal. Ik heb kennisgemaakt met deskundige sportmassagetherapeuten die ons hebben geholpen bij het samenstellen van dit marathonherstelplan. Door deze wekelijkse stapsgewijze handleiding te volgen, ben je in staat om fysiek en mentaal weer in vorm te komen, en wie weet ben je misschien binnenkort klaar voor een volgende ronde!

Dag 1 – Rust en rek voorzichtig

Naast het observeren van een uitgebalanceerd dieet van fruit, koolhydraten en eiwitten, zijn er drie sleutelwoorden voor de eerste dag: rust, rust en meer rust. Dat betekent geen oefening, geen fysieke inspanning en geen gemene trainingssessies. De enige inspanning die specialisten aanbevelen, is om telkens 10-15 min. In een warm bad te klimmen en voorzichtig je spieren uit te rekken terwijl je ze daarna droogt.

Dag 2 – Geniet van een herstellende massage

Nog steeds niet hard voor je vandaag, maar het is de perfecte tijd om jezelf een massage te boeken. Je lichaam is het meest gespannen 24 tot 48 uur na de marathon, dus je moet nog steeds rustig aan doen. Een zachte klassieke massage zal het voor je doen. Laat de Deep Tissue-behandeling voor later. En als je niet het huis wilt verlaten, is het goede nieuws natuurlijk dat ik direct bij je thuis zal komen om je te helpen bij je herstel.

Dag 3 – Probeer lichte oefeningen om gewrichtspijn te verlichten

Weer een rustige dag thuis. Als je echt het gevoel hebt dat je moet trainen om gewrichtspijn te verlichten, dan is fietsen of zwemmen prima, met mate. Vergeet niet om deze hete baden uit te rekken en te houden. Kortom, zorg voor jezelf.

Dag 4 – Concentreer je op delen van je lichaam die wat meer aandacht nodig hebben

Terwijl je lichaam geleidelijk losser wordt, kun je nu de hulp van een professional krijgen om er echt in te komen en die knopen los te maken, blijvende gewrichtspijnen te genezen en de gebieden te volgen die langer nodig hebben om te herstellen. Dit is precies wat sportmassages of deep tissue massages zijn ontworpen om te doen. Je therapeut zal ook oefeningen kunnen aanbevelen en advies kunnen geven over het hervatten van je trainingsregime.

Dag 5 – Maak een lange wandeling

Misschien kom je eindelijk terug in je hardloopregime, maar overdrijf het niet: lopen is nog steeds de beste optie en specialisten raden je aan maximaal 2-3 mijl te gaan. Epsom Salt Baths zijn ook een goede manier om ongeveer een uur voor het slapengaan te ontspannen.

Dag 6 – Als je nog steeds pijn hebt, overweeg dan een deep tissue massage

Je zou nu al in topvorm moeten beginnen te voelen. De pijn begint te vervagen en je spieren moeten losser worden. Blijf de wandelroutine volgen. Als je in bepaalde gebieden nog steeds een beetje gespannen bent, is het geen slecht idee om nog een Deep Tissue Massage te boeken.

Dag 7 – Hervat uw normale loopregime

Zeven dagen na de marathon is het een goed moment om na te denken over je race. Naarmate je je standaardregime hervat, kun je je ook afvragen hoe je het kunt verbeteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s