Welzijn

Wat is een natuurgeneeskundige?

Inleiding tot de natuurgeneeswijze

Naturopathie is een overkoepelende term voor natuurlijke, complementaire therapieën die kunnen worden gebruikt bij de behandeling van een breed scala van aandoeningen. Afhankelijk van wat de patiënt nodig heeft, kunnen behandelingen bestaan uit technieken uit elke combinatie van:

 • Homeopathie
 • Acupunctuur
 • Kruidenmedicijn
 • Colon hydrotherapie
 • Bio-resonantie
 • Craniale osteopathie
 • Psychotherapie

Daarnaast kan een natuurgeneeskundige ook een benadering suggereren van de hele levensstijl tot genezing, inclusief voedingsaanpassingen (het elimineren van vlees, alcohol of suiker), het veranderen of verhogen van je trainingsregime, het proberen van massage en zelfs meer tijd doorbrengen in de natuur.

Individuen kunnen de hulp inroepen van een natuurgeneeskundige arts als de traditionele medische kanalen niet in staat zijn om hun symptomen te verlichten, of in aanvulling op de lopende behandeling, met name als een manier om bijwerkingen te beheersen. Er is een variërende hoeveelheid bewijsmateriaal om elk type techniek te ondersteunen dat wordt gebruikt in de natuurgeneeskunde, maar ongeacht de wetenschappelijke onderbouwing, kun je nog steeds het gevoel hebben dat het een positief en opbeurend effect heeft op je kwaliteit van leven.

Wat zijn de principes van naturopathy?

Natuurlijke geneeskunde bestaat al duizenden jaren, maar de Griekse filosoof Hippocrates schreef de theorie die ten grondslag ligt aan de natuurgeneeswijze. Hij geloofde bij de behandeling van ziekte dat de persoon als een geheel moest worden beschouwd en holistisch werd behandeld. Naturopaths geloven nog steeds in deze 6 principes tot op de dag van vandaag:

 1. De genezende kracht van de natuur: gebruik de natuurlijke intentie van het lichaam om de gezondheid te herstellen en te behouden door obstakels hiervoor weg te nemen.
 2. Identificeer en behandel de oorzaak: in plaats van eenvoudig symptomen te beheren, die slechts een externe manifestatie van een probleem zijn, graaf diep en onthul de oorzaak.
 3. Doe geen kwaad: behandelingen zijn niet-invasief, zachtaardig en zouden nooit meer symptomen op een ander gebied moeten veroorzaken.
 4. Behandel de hele persoon: behandel het individu, niet de ziekte of het symptoom. Naturopaten zullen geïnteresseerd zijn in het begrijpen van alle aspecten van het leven van een patiënt voordat therapie wordt toegediend.
 5. Dokter als leraar: houdt nooit speciale kennis van patiënten tegen en geeft hen de informatie die ze nodig hebben om hun eigen gezondheid te verbeteren.
 6. Preventie over genezing: help individuen gezonde gewoonten te begrijpen, ontwikkelen en in stand te houden om toekomstige ziektes of opflakkeringen te voorkomen.

flower-purple-lical-blosso

Welke training heeft een natuurgeneeskundige?

Alle natuurgenezers hebben een specifieke opleiding in hun discipline gevolgd en moeten worden geregistreerd bij een relevante beroepsorganisatie. Vraag altijd om de gegevens van je therapeut te zien.

Een natuurgeneeskundige arts zal een medische graad bezitten, met aanvullende training in natuurlijke technieken, variërend van kruidengeneeskunde tot counseling. Ze zullen meestal een integratieve behandelingskuur bieden, waarbij regulier westers medisch advies gecombineerd wordt met complementaire of alternatieve benaderingen.

Homeopathie versus natuurgeneeswijze

Terwijl natuurgeneeskundige behandelingen kruidengeneesmiddelen kunnen omvatten, behandelt homeopathie de bereiding van deze stoffen op een enigszins andere manier, door ze tot 400 keer te verdunnen.

Hoewel een homeopaat mogelijk rekening houdt met externe factoren, zoals je dieet en levensstijl, zijn deze voornamelijk gericht op het behandelen van je individuele symptomen. De specifieke filosofie van de homeopathie is “wat een stof kan veroorzaken, het kan genezen”, wat betekent dat als je een bijensteek behandelt, je ook een tinctuur gebruikt die is afgeleid van bijen.

Natuurgeneeswijze is meer gericht op het creëren van een omgeving die het eigen herstel van het lichaam door ziekte ondersteunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s